Här hittar du svar på våra vanligaste frågor. Om du inte hittar svaret på just din fråga kan du alltid kontakta oss.

Läs mer om urval, antagning och behörighet för yrkeshögskoleutbildning här »

Klicka på frågorna för att se svaren

Varför startar inte yrkeshögskoleutbildningen till Automationsingenjör hösten 2023?

Vi har haft svårt att fylla klasserna i utbildningen och trenden med få sökanden fortsätter tyvärr.
Ansökningskraven är höga och cirka 40% av de sökande uppfyller ansökningskraven. Utfallet från våra tidigare starter visar att hälften av de som erbjuds plats tackar nej och även efter utbildningsstart förekommer avhopp. Mot bakgrund av detta uppskattar vi att antalet studerande kommer bli för få och vi har tyvärr beslutat att inte starta utbildningen på nytt hösten 2023. Årskurs två kommer dock läsa sitt avslutande år på utbildningen som planerat.

Varför startar inte yrkeshögskoleutbildningen till Vätgasingenjör hösten 2023?

Det här är en utbildning i framkant, men också en utbildning med höga antagningskrav. Vi har haft svårt att få tillräckligt många sökande till den och vi väljer därför att stänga ansökan för detta år tyvärr. Under året kommer vi fortsätta undersöka alternativ för start och behåller därför möjligheten att starta utbildningen hösten 2024. Vi uppdaterar informationen här på hemsidan så snart vi har besked.

Kan jag få omställningsstudiestöd för YH studier?

Ja, det går att söka stödet för YH-studier. Stödet riktar sig till personer som är mitt i arbetslivet och som vill vidareutbilda och kompetensutveckla sig. Med stödet är det möjligt att få 80 procent av lönen i bidrag upp till ett visst maxbelopp, det finns också möjlighet att låna pengar. Läs mer om omställningsstudiestödet här »

Vad är LIA (lärande i arbete)?

Lärande i arbete är en praktikperiod som görs ute i arbetslivet hos en av våra samarbetspartners. Du får under handledning möjlighet att utveckla sina kunskaper från utbildningen och du får även värdefull praktisk erfarenhet från yrkesrollen som gör att du enklare får jobb efter utbildningen.

Kan jag arbeta samtidigt som jag studerar på Iris YH?

Studier på våra långa yh-utbildningar är på heltid. Det går att kombinera med ett mindre extrajobb om du är strukturerad och motiverad, men det går inte att kombinera med ett heltidsjobb.

Kan jag söka studiemedel?

Ja, alla våra YH-utbildningar är studiemedelsberättigade. Du kan söka studiestöd från CSN för hel- eller deltidsstudier. När du har kommit in på din utbildning kommer du att få mer information från oss kring hur du gör för att ansöka. Du kan också läsa mer på CSN.

Vad kostar det?

Våra utbildningar är kostnadsfria och allt kursinnehåll får du tillgång till via vår digitala lärplattform. Litteratur utöver det bekostas själv av studenten. Ibland finns böckerna att låna eller köpa begagnade böcker av före detta studenter.

När får jag besked om jag blivit antagen?

I början av sommaren skickas ett antagningsbesked ut från antagningssystemet till samtliga sökande, du behöver logga in för att se ditt besked. Alla som har sökt får detta mejl. Där finns mer information om reservplatser och övrig information.

Hur ökar jag mina chanser att komma in?

Genom att göra våra tester som är en del av rekryteringen! Testerna ger dig värdefulla poäng i urvalet och ökar dina chanser. Vi arbetar med tester som både testar din kunskap inom områden som är relevanta för utbildningen samt tester som utvärderar förmågor och kompetenser som är relevanta för den kommande yrkesrollen.

Hur vet jag om jag är behörig?

Vi bedömer ansökningar löpande under våren, så skicka in din ansökan så fort som möjligt. När vi gjort en första bedömning av din behörighet kommer du att få ett besked via antagningssystemet. Om vi saknar underlag för att göra dig behörig kommer vi att begära in kompletterande dokument.

Kan jag söka flera utbildningar?

Ja, du kan söka flera olika utbildningar. När du fått ditt antagningsbesked behöver du dock bestämma dig för vilken utbildning du helst vill gå.

Hur ansöker jag och kompletterar min ansökan?

Du ansöker här via vårt antagningssystem. Först skapar du ett konto, därefter laddar du upp de dokument som behövs för att vi ska kunna bedöma din behörighet. Klicka på den utbildningen du är intresserad av och sedan på ”Ansök”.

Du  kompletterar du din ansökan till våra utbildningar genom att logga in på ditt konto på YH-antagningen.
Du klickar på den blåa knappen “Till din ansökan” uppe i menyn.
Därefter laddar du upp dina ansökningshandlingar, till exempel betyg eller andra dokument som styrker din behörighet.

"Visste du att 9 av 10 som läst en
YH-utbildning kommer ut i arbete
direkt efter avslutad utbildning?"