Vill du läsa Automationsingenjör Processindustri är Iris YH det självklara valet!

Automationsingenjör processindustri

Industrin är en hörnsten i Sveriges ekonomi och samhälle – hela 18 % av alla som arbetar jobbar inom industrin. Men för att industrin ska fortsätta hävda sig internationellt krävs idag en hög grad av automation. Därför är efterfrågan på en automationsingenjör stor. En utbildning via yrkeshögskolan ger goda chanser till jobb efter avslutad utbildning.

Utbilda dig till automationsingenjör – ett yrke för dig som gillar problemlösning, programmering och teknik

Automation anses, tillsammans med maskininlärning och AI, vara det som kommer att betyda mest för Sveriges industri framöver – både vad gäller effektivisering och CO2-omställning. Men idag råder stor brist på  automationsingenjörer som behövs för att göra jobbet. Automationsingenjör processindustri via Iris YH är därför en utbildning helt rätt i tiden.

Utbildningen erbjuds i Stockholm, Malmö, och Gävle. Läs mer om de olika studieorterna och ansök på respektive ortssida.

Vad innebär utbildningen automationsingenjör

Utbildningen till automationsingenjör via Iris YH är 2 år lång och utbildningen passar dig med analytisk förmåga och som gillar problemlösning. Dina intressen rör sig troligen kring teknik och programmering.

Efter utbildningen till automationsingenjör kan du bland annat arbeta inom processindustrin med ett ansvar för deras styrsystem. Efter examen för den här utbildningen har du möjlighet att axla andra yrkesroller också. Arbetsmarknaden finns främst i tillverkningsindustrin och det finns inom t ex belysning och ventilation.

  • Automationsingenjör
  • Automationstekniker
  • Processingenjör
  • Styr- och reglertekniker

LIA – lärande i praktik/arbete

En stor del av utbildningen består av LIA (lärande i arbete), vilket är yrkeshögskolans version av praktik under en utbildning för att du ska lära dig yrket så bra som möjligt. Under LIA får du träning i yrkesrollen och kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb efter examen. LIA är en central del i utbildningen. Då får du arbetslivserfarenhet genom att kombinera studier med praktik i näringslivet.

Om yrket automationsingenjör

Automationsingenjörer är ett avancerat yrke som kräver kunskaper, färdigheter och kompetenser inom flera olika områden exempelvis, projektledning, programmering, automationsteknik och systemintegration. En automationsingenjör ska kunna hantera olika styrsystem kopplade till driften av processanläggningar inom industrin.

Automation är en central del i alla industrier och som automationsingenjör har du en betydande roll för samhället. Det är automationsingenjören som kontrollerar och övervakar tillverkningsprocesser – allt från enorma turbiner till små förpackningar av livsmedel. Din uppgift är att se till så att tillverkningen med både processer och maskiner hela tiden förbättras, utvecklas och optimeras, vilket ställer dig inför olika spännande utmaningar i den här utbildningen.

Vilken behörighet krävs för att bli antagen till Automationsingenjör processindustri?

För att uppnå behörighet till Automationsingenjör processindustri på Iris YH krävs både grundläggande behörighet för Yrkeshögskolan samt särskild behörighet. Om du saknar någon av behörighetskraven erbjuder vi flera lösningar för dig som är intresserad av att studera utbildningen.

Om du saknar betyg i Programmering, Fysik 1 och/eller Matematik 2 kan vi erbjuda en speciallösning via Iris komvux. Du behöver först göra en ansökan till den studieort du önskar studera för att komma åt detta erbjudande.

Du kan alltid ansöka till en YH-utbildning även om du inte har en full behörighet. Yrkeshögskolan gör gör en bedömning av varje ansökan och du har kanske har arbetslivserfarenhet från ditt jobb som gör att du har motsvarande kunskaper för behörighetskraven. Läs mer om behörighetskraven för Automationsingenjör på Iris YH.

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet för studier inom Yrkeshögskolan.

Särskilda förkunskaper

Godkända betyg i följande kurser ( eller motsvarande kurser för att vara behörig: )

  • Matematik 2
  • Engelska 5
  • Ellära 1 eller Praktisk ellära
  • Programmering 1 eller Programmerbara styrsystem

Hur ansöker jag till automationsingenjör processindustri?

Automationsingenjör inom processindustri går att läsa i Stockholm, Malmö och Gävle. Du söker till den studieort du önskar på respektive ortssida nedan:

YH-poäng 400

Rätt till studiemedel via CSN

Utbildningarna är CSN-berättigade. Läs mer om studiemedel och CSN