Automationsingenjör

Automationsingenjör processindustri Gävle

Sveriges industri genomgår för närvarande en stor omställning till automation, något som tillsammans med maskininlärning och AI kommer att vara avgörande för dess framtid. Men för att genomföra förändringarna behövs automationsingenjörer – inte minst i Gävletrakten.

Öppet för löpande antagning / 2 år  /  400 YH  /  Helfart  /  Gävle  /  Utbildningens innehåll  /  Utbildningens kurser 

Automationsingenjör, ett yrke som efterfrågas – i Gävleborg och resten av landet

Behovet av automationsingenjörer växer i hela Sverige. Automation anses, tillsammans med maskininlärning och AI, vara avgörande för Sveriges industri framöver – både vad gäller effektivisering och CO2-omställning. Men idag råder brist på de automationsingenjörer som behövs för att göra jobbet.

Automationsingenjör är ett yrke som kräver kunskaper inom flera olika områden: programmering, projektledning, automationsteknik och systemintegration. Det passar dig med analytisk förmåga som gillar problemlösning och är intresserad av teknik och programmering.

Automationsingenjör Iris YH

Partners /

Deterministic

Sigma

CProcessindustri - Robot - Utbildning

Utbildningens innehåll

Förstå system och analysera hur förändringar i en del av processen påverkar andra delar i produktionen.

Hantera processer för industriell tillverkning, effektivisering och hållbar produktion, automations- och systemintegreringar i processanläggningar.

Ha kunskaper om insamling och utvärdering av uppgifter i realtid och programmeringsmetodik och programspråk som används inom industriell programmering.

Arbeta utifrån kravspecifikationer för automationssystem, test, övervakning och driftsättning av enklare el- och automationsanläggningar.

Utbildningens kurser

 • Drift och övervakning
 • Elkonstruktion inom processindustrin
 • Elkonstruktion med CAD
 • En digitaliserad och automatiserad karriär
 • HMI- och SCADA- programmering
 • Industriella automationssystem
 • Introduktion till datakommunikation
 • LIA 1
 • LIA 2
 • PLC-programmering
 • Processmätteknik
 • Produktionsprocesser och hållbar utveckling
 • Programmeringsmetodik
 • Styr- och reglerteknik
 • Examensarbete

Kurser

Mer information

Klicka på frågorna för att se svaren.

Hur ansöker jag?

Du ansöker här via vårt antagningssystem. Först skapar du ett konto, därefter laddar du upp de dokument som behövs för att vi ska kunna bedöma din behörighet. Klicka på den utbildningen du är intresserad av och sedan på ”Ansök”.

Hur ökar jag mina chanser att komma in?

Genom att göra våra tester som är en del av rekryteringen! Testerna ger dig värdefulla poäng i urvalet och ökar dina chanser. Vi arbetar med tester som både testar din kunskap inom områden som är relevanta för utbildningen samt tester som utvärderar förmågor och kompetenser som är relevanta för den kommande yrkesrollen.

Hur vet jag om jag är behörig?

Vi bedömer ansökningar löpande under våren, så skicka in din ansökan så fort som möjligt. När vi gjort en första bedömning av din behörighet kommer du att få ett besked via antagningssystemet. Om vi saknar underlag för att göra dig behörig kommer vi att begära in kompletterande dokument.

Kan jag arbeta samtidigt som jag studerar på Iris YH?

Studier på våra långa yh-utbildningar är på heltid. Det går att kombinera med ett mindre extrajobb om du är strukturerad och motiverad, men det går inte att kombinera med ett heltidsjobb.

Kan jag söka flera utbildningar?

Ja, du kan söka flera olika utbildningar. När du fått ditt antagningsbesked behöver du dock bestämma dig för vilken utbildning du helst vill gå.

Kan jag söka studiemedel?

Ja, alla våra YH-utbildningar är studiemedelsberättigade. Du kan söka studiestöd från CSN för hel- eller deltidsstudier. När du har kommit in på din utbildning kommer du att få mer information från oss kring hur du gör för att ansöka. Du kan också läsa mer på CSN.

När får jag besked om jag blivit antagen?

I början av sommaren skickas ett antagningsbesked ut från antagningssystemet till samtliga sökande, du behöver logga in för att se ditt besked. Alla som har sökt får detta mejl. Där finns mer information om reservplatser och övrig information.

Vad är LIA (lärande i arbete)?

Lärande i arbete är en praktikperiod som görs ute i arbetslivet hos en av våra samarbetspartners. Du får under handledning möjlighet att utveckla sina kunskaper från utbildningen och du får även värdefull praktisk erfarenhet från yrkesrollen som gör att du enklare får jobb efter utbildningen.

Vad kostar det?

Våra utbildningar är kostnadsfria och allt kursinnehåll får du tillgång till via vår digitala lärplattform. Litteratur utöver det bekostas själv av studenten. Ibland finns böckerna att låna eller köpa begagnade böcker av före detta studenter.

Vill du veta mer?

Skriv in dina uppgifter och få mer information och uppdateringar om våra yrkeshögskoleutbildningar.

"Visste du att 9 av 10 som läst en
YH-utbildning kommer ut i arbete
direkt efter avslutad utbildning?"

"Visste du att 9 av 10 som läst en
YH-utbildning kommer ut i arbete
direkt efter avslutad utbildning?"